Mi az a perifériás látás?

Perifériás látás. Keresés űrlap

Ennek következtében a látásfunkció, azon belül pedig a látótér jellegzetes károsodása jön létre.

perifériás látás

A kialakuló betegség kezdetben a beteg számára nehezen felismerhető, mivel legtöbbször tünetmentes, fájdalommal sem jár. A látótér károsodása a betegség kezdetén panaszokat nem okoz, majd az idő perifériás látás — amennyiben a diagnosztika és így a kezelés is késlekedik — a glaukóma a látás teljes elvesztését is okozhatja.

Hogyan lehet fejleszteni az oldalsó látást?

A glaukómák legtöbb formája emelkedett szemnyomással jellemezhető. A magas szemnyomás hozható összefüggésbe a látóidegrostok pusztulásával, így a látásromlással is. A kezelés célja a szemnyomás perifériás látás gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti beavatkozással. Hogyan alakul ki a magas szemnyomás?

perifériás látás

A szem folyamatosan termeli az ún. Ez a folyadék normális esetben a a termelődés ütemének megfelelően elvezetődik a szemgolyóból.

Ha a csarnokvíz termelődés és elvezetés finom egyensúlya megbomlik, pl.

A folyamat az esetek túlnyomó többségében fájdalom- és tünetmentes. A glaukóma fajtái:Kiemelendő, hogy a glaukóma nem homogén betegségcsoport A nyitott zugú glaukóma a zöldhályog leggyakoribb formája. Az évek során lassan, fájdalommentesen, észrevétlenül alakul ki.

perifériás látás

Jellemzője, hogy a széli perifériás látás fokozatosan és véglegesen megromlik. A folyamat végül a centrális éles látást is fenyegeti.

Mi az a perifériás látás?

A zárt zugú glaukóma kialakulása gyors, és gyakran fájdalmas. A zárt zugú glaukóma acut heveny formájában a csarnokvíz elvezető útja a szem csarnokzugában gyorsan záródik el és emiatt hirtelen, és jelentősen emelkedik meg a szemnyomás.

perifériás látás

Ezt hívjuk glaukómás rohamnak, mely azonnali szemészeti sürgősségi ellátást igénylő, vaksággal fenyegető állapot. Perifériás látás felismerésben segítenek a tipikus tünetek: hirtelen látásromlás, perifériás látás látás, fényforrások körüli szivárványgyűrűk látása, fejfájás, hányinger.

Leggyakoribb tünetek akut zárt zugú glaukóma :- kivörösödő, kemény tapintású szem- látásromlás, időnként jelentkező homályos látás- este a látás egyik, vagy mindkét szemen homályossá válhat- fényforrások körül szivárványszínű karikákat láthat- enyhe homloktáji, szemkörüli területen jelentkező fejfájás- a szemben fájdalom nem mindig - hányinger, hányásMég egyszer fontos hangsúlyozni, hogy a leggyakoribb forma, a primer, nyitott zugú glaukóma akár évekig semmilyen panaszt, illetve észlehető funkcióromlást nem okoz a betegnek!

Hírlevél feliratkozás

A glaukómára nyitott és zárt zugú hajlamosító tényezők:- genetikai hajlam - glaukóma előfordult már a családban- emelkedett szemnyomás- női nem - idős korban gyakoribbá válik- életkor- hypermetropia- szürkehályog- szteroid tartalmú gyógyszeres kezelésGlaukóma perifériás látás és kezelése:A fent említett hajlamosító tényezők esetén, továbbá az életkor függvényében 45 év felett 2 évente, 65 év felett évente javasolható a szemészeti vizsgálat keretében glaukóma szűrést is végeztetni.

A perifériás látás célja a látás megőrzése, az egyénileg meghatározott megfelelő szemcseppek használatával, illetve műtéttel a megfelelő szemnyomás elérése és fenntartása. A glaukóma Magyarországon is a vezető vaksági okok között szerepel.

perifériás látás

Emiatt rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen a látásromlás megfelelő kezeléssel elkerülhető! Bármilyen szemészeti panasz esetén kibővült szemészeti szakrendelésünket a hét minden napján felkeresheti.

perifériás látás