Mentális retardáció (intellektuális képességzavar) - FF79 :: Integralok

Mentális retardáció, Mentális retardáció tünetei és kezelése

Tartalom

  Szabó, Gabriella Absztrakt: A mentális retardáció az egyik leggyakrabban előforduló fejlődési zavar. Mentális retardációnak nevezzük az értelmi fejlődés megrekedését, vagy az életkor átlagától való jelentős elmaradását, mely már a Többet A mentális retardáció az egyik leggyakrabban előforduló fejlődési zavar.

  A költséges mentális retardáció és kezelés, az egész életen át folytatandó gondozás-fejlesztés és rehabilitáció komoly anyagi terhet ró az egészségügyre, az érintett családokra és az egész társadalomra. Emiatt fontos, hogy megismerjük a betegségek hátterében álló genetikai okot, ezáltal lehetőséget mentális retardáció arra, hogy a betegség patológiáját megértsük, prognózisát megítéljük, a betegség ismétlődést prenatális diagnosztikával megelőzhessük.

  mentális retardáció szemészeti irodai díjak

  A mentális retardációt a betegség súlyossága szerint osztályozhatjuk, így megkülönböztetünk enyhe, mentális retardáció, súlyos és nagyon súlyos mentális retardációt. A betegség súlyossági foka meghatározza, hogy egy szellemileg fogyatékos egyén milyen mértékben és hogyan habilitálható, rehabilitálható.

  mentális retardáció béka nézet

  Az értelmi fogyatékosság mértéke az IQ mérésén alapul. A mentális retardáció kialakulásában szerepet játszó tényezőket három fő csoportra oszthatjuk. Lehet genetikai, szerzett vagy pszichoszociális tényező.

  mentális retardáció a látás helyreállítása, aki segített

  A genetikai elváltozás létrejöhet a kromoszómák számbeli vagy szerkezeti aberrációi révén, egy génpár által meghatározott, monogénes rendellenesség mentális retardáció illetve kialakulhat az mentális retardáció és a génexpressziót módosító jelenségek talaján, nem hagyományos öröklődés útján.

  A szerzett kórokok között megkülönböztetünk pre- peri- és postnatális vagy gyermekkori történéseket.

  mentális retardáció optikai látási probléma

  A betegség hátterében álló okok azonban az esetek nagy részében nem deríthetők fel. Bár az utóbbi évek technikai vívmányai, mint a FISH, PCR vagy array módszerek, közelebb vitték a tudományt a mentális retardáció megértéséhez és a hátterében álló okok felismeréséhez.

  Rengeteg kérdés merült fel a kutatókban és a klinikusokban egyaránt a mentális retardációval összefüggő gének vizsgálatával kapcsolatban, újabb és újabb mentális retardációval összefüggésbe hozható bejegyzések jelennek meg az OMIM adatbázisában, mutatván a mentális retardáció érdeklődést az etiológiai tényezők kimutatása iránt.

  mentális retardáció rehabilitációs idő a szemműtét után

  Diplomamunkámban a mentális retardáció genetikai okait tanulmányoztam. Retrospektív vizsgálatom 10 évet ölelt fel, és mentálisan retardált beteg adatait dolgoztam fel.

  mentális retardáció látás és magok

  Deskriptív tanulmányomban, ezen betegek adatait elemeztem és vetettem össze más országok hasonló tanulmányiban előforduló adatokkal ezáltal megvizsgálva, a mentális retardáció leggyakoribb okait és az ismeretlen etiológiájú esetek arányát a vizsgált betegpopulációban.