Hogyan látnak a látássérültek?

Látássérült ember, Hasznos linkek

 • A látásélesség a szemekről szól
 • Az aliglátók például látják a nagyobb tárgyakat, súlyosabb esetben viszont csupán a fényt érzékelik.
 • Látássérülés - BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság
 • Vakság – Wikipédia
 • Hogyan segítsük a vak embereket a mindennapokban?
 • Plusz vagy mínusz látásvizsgálat
 • Hogyan látnak a látássérültek?
 • A látást befolyásoló rossz szokások

Hogyan segítsük a vak embereket a mindennapokban? Ma van a Fehérbot, azaz a látássérült emberek vakok és gyengénlátók világnapja, amit óta minden év október én tartanak meg.

látássérült ember

Célja a figyelemfelhívás, a látássérült emberek értékeinek, mindennapi életének, nehézségeinek és örömeinek, társadalmi szerepvállalásának bemutatása. Az alábbiakban néhány támpontot és fogódzót gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogyan segíthetjük a vak embereket a mindennapi életben. Látássérültek helyes kísérése Ha találkozik az utcán kísérő nélkül és láthatóan elbizonytalanodva közlekedő látássérült emberrel, ne habozzon segítségét felkínálni!

Kérdezze egyszerűen meg: - Segíthetek Önnek?

látássérült ember

Igenlő válasz esetén a kísérő felajánlja látássérült ember karját a vak embernek: "A jobb vagy a bal karomat kéri? A vak személy derékszögben hajlítja karját teste mellett. A két ember így párhuzamosan helyezkedik el, a vak ember egy alkarhosszal megy a látássérült ember mögött. A fentiek ellenére ajánlatos, hogy a vak ember továbbra is használja a botját, hisz az biztonságérzést ad neki.

Ezért nem szabad a vak botját tartó kezét fognunk. A kísérő a vezető karját a teste mellett tartja, kivéve a szűk átjárókat, a megállásokat, hogy megfoghasson egy tárgyat.

 1. Északi achát látásra
 2. Vakok Állami IntézeteERC — Budapest országos hatáskör Az elemi rehabilitáció mellett segítenek szociális ügyekben, érzelmileg támogatják a hallgatókat, egészségügyi ellátást nyújtanak, biztosítják a mozgásterápiát és a testi kondíció fejlesztését, valamint megszervezik a társasági életet és a szabadidő eltöltését.
 3. Это не был мир его времени.
 4. По короткой винтовой лестнице они поднялись на плоскую крышу здания.
 5. Hogyan segíts? – Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete
 6. A mindennapokban - Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
 7. Я установил частичный контакт, - сказал .
 8. Hogyan látnak a látássérültek?

A kísérő a könnyed vagy görcsös fogásból érzékeli azt a bizalmat vagy bizalmatlanságot, amely a vak személyből felé árad. Szűk átjárók esetén a kísérő hátranyújtja a "vezető karját". A vak személy, akit ezzel a mozdulattal figyelmeztet, mögötte helyezkedik el. Határozottságra van szükség az irányváltoztatások esetén.

látássérült ember

A kísérőnek lehetőség szerint derékszögben kell irányt változtatnia és minden hirtelen manővert el kell kerülnie. Látássérült ember útbaigazítást kérnek, írjuk le a helyet, a követendő útvonalat "Forduljon a jobb oldala irányába!

Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság

Győződjünk meg látássérült ember, hogy az adott válasz elegendő számára. Ne fejezzünk ki bizonyos információkat kizárólag csak gesztikulálásokkal vagy mimikával. Ne induljunk el előzetes bejelentés nélkül. Kérjük, ne lepődjön meg, ha a felajánlott segítséget nem veszik igénybe.

IRATKOZZON FEL az MVGYOSZ HÍRLEVELÉRE

Vannak vak emberek, akik szívesebben hagyatkoznak magukra, mint mások segítségére. A látássérültek többsége azonban szívesen fogadja a felkínált segítséget. Járdák és lépcsők A járdaszegélynél a le- és fellépésnél a kísérő mindig lassítson! A látássérült ember elég annyit mondani, hogy: Vigyázat, lépcső! Korláttal kiegészített lépcsőnél mindig kérdezzük meg, hogy szeretne-e a korlátba kapaszkodni. A lépcsőket nem kell számolni, de az utolsó lépcsőfoknál szóljon, ez az utolsó. Ha választani lehet lépcső és mozgólépcső között, bízza azt a látássérült emberre.

Tanuljunk meg segíteni!

Amennyiben a mozgólépcsőt választja, a rálépés után hívja fel látássérült társa figyelmét a gumikorlátra. Tegye hozzá az irányt is! A pontosság mindig fontos egy látássérültnek. Hol is vagyok? A látássérült személyeknek nehézségeik lehetnek saját helyzetük térbeli meghatározásában, valamint bonyolult területen való tájékozódás és haladás esetén.

Ha helyzetükről kérdeznek vagy tájékozódni szeretnének, pontosításokkal írjuk le a helyet: az ön jobb keze felől ez és ez, látássérült ember balra ez és ez található stb.

Hogyan segíts? Nincs családjában vak vagy súlyosan látássérült ember? Baráti, ismeretségi körében sem?

Vegyünk igénybe egyéb módokon megtalálható pontokat, mint pl. Ajánljuk fel az illetőnek, hogy elkísérjük.

látássérült ember

Ha elfogadja a vezetést, tartsuk be a nemlátó és rosszul látó személyek vezetésének technikáját. Közlekedési eszközök használata A látássérült személynek nehézségei lehetnek az általa használni kívánt látás egy gyermekben 0 6 0 7, annak ajtaja, valamint a járműben lévő helye megtalálásában.

Lehetőleg az első ajtón szálljunk fel vele, mert így a vezető láthat minket. Tömegközlekedési eszközökön, fel- és leszállásnál a látássérült embert általában segítik. Többnyire csak az a baj, hogy egyszerre többen látássérült ember ezt jó szándékúan tenni, és a vak ember ilyenkor nem tudja, melyik segítő kézre "figyeljen".

Tartalomjegyzék

A vak személyt kísérjük a jármű lépcsőjéig, ő botjával megkeresi a kezdő lépcsőfokot. Szabad kezét tegyük a kapaszkodóra. Egyedül szálljon látássérült ember a járműre, ahol kezét szintén egy kapaszkodóhoz visszük.

Ha úgy kívánja, kísérjük el őt a helyéig.

Kanizsa TV Híradó – Így élnek a látássérült emberek

Leszálláskor a teendő ugyanez, csak még a lépcsőfokok számát is mondja meg. Kezét helyezze a kapaszkodóra! Nehézségei lehetnek a leszállási hely meghatározásában is. Ha a vak személy leszállást jelzett, mutassuk meg neki az ajtót és a megállót, ahol le kell szállnia.

Ülőhely Amikor egy vak embernek ülőhelyet kínál, akkor látássérült ember döntést bízza rá, hogy igénybe veszi-e azt vagy sem.

Mit látnak a különböző szembetegségben szenvedők?

Természetesen a tömegközlekedési eszközökön biztonságosabb, ha ül, mert pl. Abban az esetben, amikor le akar ülni, nem elég közölni, hogy itt van egy szabad hely, hanem mondjuk meg az irányt is, és ha lehet, fogjuk meg a könyökét, és vezessük oda az ülőhelyhez. Amennyiben állni kíván, úgy tegyük kezét a megfelelő kapaszkodóra. Látássérült ember autóval A kísérő az ajtóval szemben helyezkedik el, és elmagyarázza a helyzetet: "Ön a bal ajtóval szemben áll.

A kísérő tenyerével védi az autó tetejétől a beszálló látássérült ember, hogy az elkerülje az esetleges fejsérüléseket.

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

Helytelen segítség Gyakran a látó ember nem közvetlenül segít, hanem úgynevezett "távirányítással". A látássérült mögött haladva, anélkül, hogy fogná vagy vezetné, a kritikus pillanatban gyorsan megszólal, pl. E jó szándékú, de szakszerűtlen segítség többet árt, mint használ. Tudnunk kell, a vak embert zavarja, hogy valaki folyamatosan követi őt függetlenül attól, hogy segíteni akarják.

A követő, segítő szándékú irányjelző szavai megosztják figyelmét, stresszhelyzetet eredményezhetnek. Soha ne fogjuk meg a vak személyt a karjánál fogva, és ne húzzuk a fehérbotos kezét, valamint ne rázzuk "vezetőkarunkat", és ne forogjunk össze-vissza közlekedés közben. Cégünk, a Fogyatékosügyi Kommunikációs Intézet elkötelezett a fogyatékos és idős emberek segítése, esélyegyenlőségük látássérült ember és társadalmi integrációjuk mellett.

látássérült ember

Ezt elősegítendő, az év különböző napjain, amikor munkánk során valamilyen nevezetes naphoz érkezünk Fehérbot Napja, Fogyatékos Emberek Világnapja, Autizmus Világnapja stb. Az Ingyenes Szállítási Látássérült ember megvalósítása azért vetődött fel bennünk, hogy még tudatosabban erősítsük cégünk elkötelezettségét egy jobb, szebb, élhetőbb és fenntarthatóbb jövőért, másrészt fel szeretnénk hívni a figyelmet fogyatékos embertársainkra, és legalább az Ingyenes Szállítási Napokon nagyobb figyelmet koncentrálni a fogyatékosügy segítésére.

Október 1-én, az Idős Emberek Nemzetközi Világnapján, díjmentes kiszállítást biztosítunk belföldre értékhatártól függetlenül valamennyi termékünkre.

A rendszer által felszámolt szállítási díjat ha Szabó Zoltán József.